5 oktober, 2018 holisticfuture

Vad är du tacksam för?

Tacksamhet – vilar i det lilla och det stora

Tacksamhet, eller engelskans gratitude, är en väg till att känna glädje, stanna upp och lära sig se det lilla i det stora. Du kan finna tacksamhet i att någon höll upp dörren för dig i morse eller att du fick se ditt barns första steg. Eller att någon du håller nära överlevt och lurat döden. Tacksamhet vet inte skillnad på litet eller stort och inget är bättre än någon annat. När vi tar oss tid, stannar upp och känner tacksamhet, låter känslan sprida sig inom oss, ja då får vi också andra goda tillstånd på köpet.

Om vi tränar oss på att vara tacksam i det lilla och det stora som sker runt omkring oss, ökar också chanserna för att se det goda istället för att fastna i det som är mindre bra. Vi blir bättre på att acceptera det som sker och som händer just nu. Vi kan också lära oss att finna tacksamhet i det som inte blev som vi hade tänkt oss.

Tänk dig en familj eller en arbetsplats där tacksamhet för vara en del av den givna miljön. Där du och dina närmaste eller kollegor, tränar på att uppskatta saker i stunden. Där fokus för en stund flyttas från forcerandet framåt till att landa i nuet. Nuet, det enda vi har att spela med.

På företaget

Som ledare/medarbetare, stanna upp och var tacksam för dina medarbetare/ledare. Det är lätt att ställa krav på hur vi önskar att någon ska vara. Det kan ge stor mening att finna tacksamhet i samma person. Jag säger inte att det alltid känns möjligt, det är upp till dig att undersöka och finna ut.

I familjen

Väljer du tillstånd som tacksamhet kan också situationer som annars skulle kunna eskalera till något dåligt (om du kan behålla fokus på lugnet) avdramatiseras. Ex. en diskussion med ditt barn. Istället för att gå i klinch, är det kanske möjligt för dig att stanna upp och se något i barnet just då som leder dig till tacksamhet. Bråkar -> tacksam att hen har en stark vilja, starka åsikter -> tacksam att hen är bra på att argumentera osv.

Sen ser jag personligen en stor poäng i att lära mina barn tacksamhet, och att den vilar även i den minsta sak, tillstånd eller handling.

Tacksamhet som övning

Självklart kräver även förmågan att känna tacksamhet övning. Och kanske inte bara genom nedan övning. Det kan ses som en fin start. En möjlighet till att få en förståelse för hur

Testa genom att göra nedan övning.

  1. Sitt eller ligg ner med lugn runt omkring dig.
  2. Känn och observera ditt andetag i några minuter.
  3. Hitta något du är tacksam för – livsavgörande (mat på bordet, frisk etc)
  4. Säg tack till dig själv och gör det flera gånger tills du känner att det landar, var i är i nuet när du säger det. Låt insikten om att du faktiskt har det du tänker på sprida sig från hjärtat och ut i kroppen.
  5. Hitta något att vara tacksam för – ej livsavgörande men betydelsefullt (hela strumpor på fötterna, ny tandborste, hann snooza)
  6. Upprepa punkt 4.
  7. Upprepa punkt 3-6 om du önskar.
  8. Känn efter hur det känns i kroppen och vilket/vilka tillstånd du har.
  9. Avsluta genom att känna och observera ditt andetag igen. 3-4 minuter.
  10. Var uppmärksam på hur det känns efteråt när du gör andra saker. Är du mer observant, lugn, glad, närvarande?

Det här inlägget var mitt 30:e av min 30 dagars challenge. Där jag i trettio dagar på raken valt att skriva inlägg som på något sätt har med tankar och verktyg kring hur förändringsarbeten kan iakttas och genomföras. Därför känns det helt rätt att avsluta den utmaningen med ett inlägg om tacksamhet.

Jag är tacksam

Jag är tacksam för att jag får möta så många fina människor genom det jobb jag valt att försörja mig på. Jag är tacksam för mina raggsockor. Jag är tacksam att ha människor nära mig som peppar och tror på mig när jag känner mig liten ibland. Jag är tacksam för att det rinner vatten ur blandaren i köket och för att jag inte behöver frysa nu när det börjar bli kallt. Jag är tacksam för teckningar jag får av mina barn. Jag är också tacksam för mitt och mina näras välmående och för att jag kan stå på huvudet. Och jag är tacksam för att du som läser det här tar dig tid att läsa mina ord. Jag hoppas att inläggen har gett mening till dig och att du vill fortsätta läsa. Vad är du tacksam för?

Utmaningen må vara över, men jag har många ämnen och blogginlägg på gång, så brist på ord som vill skrivas finns det inte än. Dock blir det inte ett varje dag, men kommer uppdatera på Instagram när det är nya inlägg uppe.

Skulle du ha tankar om något du skulle vilja att jag lyfter, så får du gärna höra av dig till mig rebecca@holisticfuture.se.

Önskar dig det bästa.

/Rebecca

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

STARTKABEL TILL FÖRÄNDRING

Vill ni vara företaget personer står på kö till att få arbeta på? Har ni utmaningar som saknar lösningar?
Vill ni hjälpa era anställda att hitta balans? Kanske vill ni bara ha en oförglömlig och proffsig kickoff/WS.
Välkommen att kontakta mig, jag gillar mångfald och variation i mina uppdrag.


När du kontaktar mig använder jag dina personuppgifter (namn och e-post) i enlighet med föreskrifterna för GDPR. Vill du veta mer om vad det innebär, läs här