I närvaro blir vi sedda

grå bild med person som har täckt ansikte och endast ögonen syns

Ser du?

När ingen hör när ingen ser. Det är en textrad ur en låt med Sara Löfgren och jag tänker att vad händer i oss då? När vi slutar se varandra och oss själva. När blicken inte längre når upp till någons ögon utan fastnar på något vi tror är viktigare.

Det här inlägget blir inte långt och jag vill egentligen bara ställa dig frågan, ser du andra och känner du dig sedd?

Vi är i grund och botten flockdjur som vill känna tillhörighet. Hur blir det då när vi istället distanserar oss? När vi inte längre ens verkar ha tid för de som är oss närmast. När vi inte längre prioriterar att se oss själva, och lyssnar till de behov som din kropp och hjärna signalerar och ber om.

När vi slutar möta vår egen blick i spegeln eller väljer att möta den, men med ett visst mått av förakt. Föraktet att inte räcka till. Men hur ska vi räcka till. Tänk om det var good enough att bara få bli sedd för den du faktiskt är. Utan något annat skal. Bara du rakt upp och ned. Hur du lägger märke till personen bredvid dig på bussen, förälder till ett barn på skola eller förskola. Expediten i kassan och den hemlöse. Vi kan inte rädda hela världen, men vi kan se varandra och det kostar inget mer än vår uppmärksamhet och vår närvaro. NUvaro som Lotta, en lärare jag hade, sa så fint.

Kan du inte ta en stund och fundera på om du ser din omgivning. Sedan skulle jag önska att du går hem och ser dig i spegeln. Tyck om det du ser och se dig själv där du är just nu. Låt spegelbilden få berätta vad den önskar. Lyssna. Våga ta din plats här på jorden. Be om att bli lyssnad på. Be om att bli sedd. Och ta dig tid att se andra. Oavsett om det är en sekund på busschauffören eller när någon nära behöver sätta ord på tankar och känslor som vill ut.

Utdrag ur låten När ingen vet med Sara Löfgren.

Den gamla känslan bara gror
Ingenting blir längre som man tror
Du sjunker in i apati
När alla går förbi

När ingen vet när ingen ser din ensamhet
När ingen anar vad som sker, när ingen vet
När ingen håller dig hårt då är det kallt
Det är tomt när ingen vet

Du är värd att lyssnas på. Du kan också i din tur vara närvarande och se dina barn, ungdomar, vänner och kollegor. Var uppmärksam på om det hos dem finns ögon som ber om att bli sedda. Om vi hjälps åt, så kommer det bli annorlunda. Pass it on.

 

/Rebecca

 

Photo by Kat J on Unsplash

Läs även