Del 2. Koh Lanta – När drömmar får liv

Det är nära solnedgång här på Koh Lanta och jag ligger i Savasana, ”dödmans position”. Ännu en magisk Flow yoga har ägt rum och de sista minuterna av passet äger rum i stillhet. I Savasana befinner du dig för att försätta sinnet i en lugn och avspänd vakenhet medan kroppen sjunker in i djup vila. Jag följer andetagets mjuka resa in genom näsan och ner i lungorna och släpper sedan långsamt och kravlöst ut andetaget samma väg. Låter mitt andetag bli en symbol för att ta in kraft i det nya och rensa ut det gamla. Det som jag inte längre behöver eller vill ha kvar på insidan. Det är min resa till ett ännu starkare och mera levande jag.

Långt bort hörs ett mullrande åskväder som drar in över delar av bergen på ön. Nära mig hörs det bekanta och lugnande ljudet av regndroppar mot taket på salan där vi ligger. Ljudet påminner mig om regn mot plåttak om somrarna hemma i Sverige. Det luktar jord efter det häftiga skyfallet. Ett leende sprider sig mjukt över mitt fuktiga ansikte. Tänk att jag ligger här för att vi faktiskt ville ha det så här, och tänk alla nya idéer och möjligheter som har dykt upp under våra första tio veckor. Möjligheter som inte ens fanns i min periferi men som nu kittlar mitt entreprenörssinne. Mest av allt, jag har funnit vänskap som ligger som en mjuk filt runt hjärtat. Jag är inte religiös, bara enormt tacksam för min och vår drivkraft att genomföra det vi tror är rätt för oss.

När jag sedan sitter där med solnedgången framför mig och jag ägnat en stund åt tacksamhet, vilket är en så fin del av yogan här på Oasis, slår det mig ännu en gång att här finns det tid och möjlighet till att låta drömmar få liv. Egentligen handlar inte allt om platsen, utan vad jag är mottaglig för och vad jag vill möta och släppa taget om. Vad jag vill göra när jag skalat ner allt till den innersta kärnan? Men på den här platsen är det aaaningens enklare att få utrymme för den typen av tankar, än i ett samhälle som kräver mer och ger mindre.

När jag legat på massage ett par gånger så upplever jag att det finns en förnöjsamhet i rösten och tonläget på samtalen som förs mellan de som masserar. Allt här är mer ”easy going”, istället för jakten på något vi svenskar inte verkar hitta.

För jag tror att det många av oss egentligen önskar ligger alldeles för djupt rotat under all stress, pengajakt eller vad vi nu strävar efter och tror att vi får ett bättre liv av. Det är när vi skalar av allt och vänder blicken inåt och vågar möta det som dyker upp, som det händer något med oss. Så varför välja bort det? För möjligheten att vända blicken inåt kräver ingen flygbiljett till Koh Lanta. Men det kräver lite mod och stillhet. För vad ska vi möta där på insidan av oss själva? Där det bara är din sanning som existerar. Fast kanske har den tagit sig skepnad av någon annans sanning i ett ytligare lager, så när du dyker ner hittar du något annat. Så istället kanske det känns enklare att fly. Men vad händer när flyktvägen tar slut? Är vi lyckligare då för att vi lyckades springa och gömma oss så länge eller blir det ett brutalt uppvaknande? Ett uppvaknande som ger dig facit på att du inte alls är där du vill vara, och att den sanning du trodde var din inte alls är den sanning du har i hjärtat. Vad är DINA drömmar och var vill DU?

Min sanning är att vi har ett liv att leva, det är nu. Du har alla möjligheter att ta dig i den riktning som ger mening för just dig. Du har varje dag en oskriven karta att rita precis som du önskar. Så varför ödsla tid på att gå på någon annans stigar som kanske inte alls ger mening för dig?

Ta dig mod och stillhet till att finna dina egna vägar. Det är spännande, läskigt, härligt, roligt…ibland riskfyllt men också befriande. Våga leva, på riktigt. Våga följa drömmar och ha tilltro till att allt runt omkring kommer ordna sig i just den riktning du önskar. Att följa sina drömmar är en frihetskänsla värd att känna ruset av.

KRAM<3

Läs även