Timmen är slagen…

Så sitter jag här, ny morgon, ny dag. Allt är precis som igår fast ändå inte. Det är dags att lämna Sverige för några månader. Men också dags att på ett sätt ta farväl av Stockholm och den del av Sverige som har varit mitt hem de senaste 17 åren (!). Jag som aldrig skulle flytta hit… Ska jag vara ärlig så har mitt hjärta inte landat helt här. Kanske beror det på att de första sex åren var mer tårar än skratt, mer frustration än glädje, mer kamp än kärlek. Ändå valde jag att stanna. Förmodligen för att jag längst inne är en redigt envis norrlänning. Den 20 juli 2007 förändrades allt, jag fick Jonas på kroken och sen blev livet till något jag bara hade kunnat  hoppats på. Alltså, vi har också våra duster, livet tillsammans är inte hela tiden en vacker kärleksballad. Däremot är vi grundade som cement, så vi kan ta de där motgångarna och göra en high five i slutändan. Ok, sidospår…men det jag ville säga var, att de där första skitåren var mödan värd med tanke på att jag nu sitter här på sängkanten på hotellrummet och hör mina tre hjärtan snusa gott. Jag är sällan rädd att kliva ut i det okända när jag har de där tre vid min sida. Det är vi som är ”Super 4:an”.

Vi lämnade vårt hus i helgen, vi bodde inte där så länge, ändå hann jag älska det där radhuset för en stund. Igår när vi åkte och det bara var ett mörkt skal på gatan bland de andra husen, blev det så tydligt än en gång, att det är det vi skapar tillsammans som familj som sätter prägel på vad där du bor utstrålar. När vi nu inte var kvar i huset – blev det bara en form av golv, väggar och tak. Så allt materiellt har i min mening ingen betydelse för att skapa ett meningsfullt innehåll, om det inte finns något hjärta inblandat.

Det har varit påfrestande veckor känslomässigt. Kanske på ett annat sätt än jag hade trott. Det har varit så många hejdå att jag på riktigt inte känner att varken hjärtat eller själen orkar mer av den delen just nu. Beslutet att flytta till Orust känns fortfarande helt rätt och det ger mig sinnesro, det kommer ändå vara många människor i min vardag som jag kommer sakna enormt. I den här flyttprocessen som har påbörjats och pågått mentalt under kanske ett år har jag tänkt att det inte är så många jag flyttar ifrån om jag jämför med hur många jag flyttar till. Jag glömde eller förstod inte hur mycket människor som inte är mina närmaste vänner, men som jag träffar i min vardag och som förgyllt min tillvaro med skratt, reflektioner, samtal osv, betyder när jag nu bryter upp från allt. Oavsett om det varit de där minuterna i kapprummet på förskolan, hänget i repan på gymmet eller floristen på blomsterbutiken i centrum, så har det betytt något och mycket mer än jag förstod från början. Det har varit min vardag och alla de människorna en del av den. Sen lägger jag till alla de hej då jag gjort med mina fantastiska PT kunder (några fortsätter över nätet J), coaching klienter och människor jag genom mitt yrke får se växa och bli starkare mentalt och fysiskt. Hejdå till alla som jag fått möjlighet att träna på SATS vecka efter vecka i många år. Alla hejdå med kollegor, grannar och de närmaste vännerna. Tårar har runnit från och till de senaste dagarna och när jag väl landat och kommit till ro på Koh Lanta, så är det möjligt att det kommer ett skyfall av tårar. Det far runt i kroppen, trycker och lättar, i bröstet, i hjärtat, i magen. Kanske väntar det på rätt tillfälle, när allt roddande är gjort. När det bara är jag som behöver tas om hand. Då ska jag ta mig tiden att också låta det vara så som det behöver vara.

Så tack känns som ett futtigt ord, jag ska komma på något annat, kanske ett eget ord…för att beskriva den värme och kärlek jag känner till alla de människor som bidragit till att jag stannade i Stockholm i 17 år. Till Stockholm säger jag TACK för allt du gett och tagit, det har gjort mig till den jag är idag och dit jag vill. Vi ses i framtiden med mig som besökare och det passar mig alldeles utmärkt.

KRAM

Läs även